Melbourne on noin neljän miljoonan asukkaan suurkaupunki ja Victorian osavaltion pääkaupunki, meren rannalla kaakkoisessa Australiassa. Kaupungin läpi virtaa Yarra-joki. Brisbanesta sinne on 2 ½ tunnin lento.
Ilmastoltaan Victoria on selvästi viileämpi ja oikullisempi kuin Queensland. Onki n tapana sanoa, että Melbournessa voi olla neljä vuodenaikaa samana päivänä. Mekin saimme kokea, kuinka keskipäivän helle muuttui hetkessä viileäksi, ja illalla sai kaivaa goretex-takin päälle. Australia Openin tennisfinalistit pelasivat 33 asteen helteessä, mutta meidän tullessamme kaupunkiin päivää myöhemmin oli lämpötila 15 astetta. Talvella lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa ja etelämantereelta puhaltavan jäätävän tuulen mukana voi sataa räntää. Kesällä lämpötila voi nousta yli neljänkymmenen (lämpöennätys on 46,4 astetta helmikuussa 2009).
Melbourne perustettiin Port Phillip-lahden rannalle v. 1835. Suuren kultakuumeen aikana 1800-luvun puolivälissä kaupunki kasvoi yhdeksi maailman vauraimmista suurkaupungeista. Tänä päivänä kaupungin keskustassa kohoaa korkeita pilvenpiirtäjiä kuin missä tahansa maailman metropolissa, mutta muuten kaupungilla on oma persoonallinen ilme. Se on eurooppalaisin ja kansainvälisin Australian kaupungeista. Jos pitäisi valita, missä päin Australiaa asuisi, valinta osuisi todennäköisesti juuri Melbourneen.
Kaupungissa on maailman laajin raitiotieverkosto (250 km), ja vanhat vihreät vaunut tuovat mieleen Helsingin. Ennen pilvenpiirtäjiä kaupungin suurin rakennus oli Flinders Streetin rautatieasema, joka edelleen antaa persoonallista ilmettä ydinkeskustaan. Rautatie yhdistää Australian suuret kaupungit toisiinsa, ja Melbournessa on myös tehokas paikallisjunaverkko. Metrorataa vasta suunnitellaan.
Yarra-joen etelärannalle on noussut trendikäs ravintola- ja shoppailualue Lontoon ja Brisbanen Southbankin tapaan. Jokea reunustaa myös pyörätie, jota pitkin kuntoaan hoitavat tehokkaat nuoret jupit pyöräilevät työmatkojaan pukeutuneina kuin olisivat Ranskan ympäriajossa. Uutta arkkitehtuuria edustaa Federation Square, joka on herättänyt voimakkaita ristiriitaisia mielipiteitä. Meistä se oli piristävän erilainen. Siellä sijaitsee mm. Ian Potter- centre (Australialaisen taiteen galleria) ja TV-asema, ja se on monien kansalaistapahtumien pitopaikka (kuten Helsingin Narinkkatori). Esimerkiksi kerran kuussa eri alueiden viininviljelijät esittelevät tuotteitaan, ja pientä maksua vastaan saa maistella viinejä ja tapaksia.
Viivyimme Melbournessa vain kaksi päivää, mikä oli aivan liian vähän. Kaupungissa olisi riittänyt tekemistä ja näkemistä ainakin viikoksi, mutta halusimme nähdä myös muuta Victoriaa. Ehkä vielä palaamme Melbourneen uudelleen. Vuokrasimme auton ja suuntasimme kohti rannikkoa.
Great Ocean Road on Victorian kaakkoisrannikolla kulkeva 243 km pitkä maantie, jonka rakensivat 1. maailmansodasta palaavat sotilaat vuosina 1919 – 1932 muistomerkiksi sodan uhreille. Tie kiemurtelee pitkin rannikkoa ja sen varrella on henkeäsalpaavan kauniita maisemia ja erikoisia hiekkakivimuodostelmia. Vietimme tien varren maisemissa kolme päivää. Meitä suosi helteinen ja kaunis sää ja pysähtelimme usein.
Anglesea -nimisessä pikkukaupungissa pelasimme erikoisen kierroksen golfia: kentällä asustaa 250 kengurua (osa niistä miehen kokoisia), jotka uteliaina seurasivat peliämme. Kengurut eivät näyttäneet pelkäävän golf-palloja, vaan mutustelivat rauhassa ruohoa keskellä väylää. Meitä sen sijaan hieman pelotti: miten kenguru reagoisi, jos saisi pallon takapuoleensa? Selvitimme kuitenkin kierroksen ilman yhtään kenguruosumaa.
Great Ocean Roadin päätöspisteestä, Portlandista, suuntasimme sisämaahan. Siitä lisää seuraavassa raportissa.
[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1764 views ) | permalink
<<nav_first <Edellinen | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Seuraava> nav_last>>