Huancayo on noin 350 000 asukkaan kaupunki keskellä Andeja 3249 metrin korkeudessa Mantaro-joen laaksossa. Bussimatka Limasta sinne kestää noin kahdeksan tuntia. Monet istuvat bussissa yön yli säästääkseen majoituskuluissa, mutta kokemuksemme mukaan se ei kannata. Maisemat bussimatkan varrella ovat nimittäin aivan huikeat, ne maksavat ylimääräisen hotelliyön moninkertaisena takaisin. Tie kulkee Andien yli nousten lähes 5000 metrin korkeuteen. Matkan aikana ei raskinut sulkea silmiään tai lukea kirjaa, kun toinen toistaan vaikuttavammat näkymät, Andien lumihuiput, värikkäät vuoristokylät, niityt ja kirkasvetiset joet avautuivat silmien eteen.
Huancayo on varsin ikävän näköinen kaupunki, jossa ei ole juuri mitään näkemistä, mutta sieltä pääsee hienoille retkille maisemiin, joita turismi ei ole vielä pilannut. Ensimmäisenä päivänä teimme päiväretken kaupungin lähiympäristöön. Se osoittautui lähinnä jonkinlaiseksi markkinointiretkeksi, jonka aikana vierailimme paikallisten yrittäjien liikkeissä (meijerissä, leipomossa, hopeasepällä ja matkamuistokaupassa), joissa sorruimme tekemään kauppojakin.
HUANCAYA 30.4.2018
Toisen päivän retkeä Huancayaan harkitsimme pitkään, koska tiesimme, että edessä olisi todella pitkä päivä – autossa olisi istuttava neljä tuntia mennen tullen, ja lähtö olisi jo kukonlaulun aikaan aamulla. Onneksi kuitenkin päätimme lähteä, sillä kapean ja mutkaisen tien päässä odotti mahtava luonto: kanjoneita, järviä, vesiputouksia ja tietysti vuoria. Uupuneina mutta hienoa kokemusta rikkaampina saavuimme iltamyöhään takaisin Huancayoon.
Viimeisen Peru-päivämme kruunasi maailman toiseksi korkein junamatka Huancayosta takaisin Limaan. Junarata kulkee korkeimmillaan 4880 metrissä. Rata myötäilee osittain samaa maantietä, jota tulimme bussilla, mutta näkökulma oli tietysti vähän erilainen. Sää oli myös huonompi kuin tullessa (korkealla ylätasangolla satoi lunta). Juna kulkee vain talvikaudella ja meidän junamme oli kauden toinen juna, joten kylissä oli paljon ihmisiä kerääntynyt ihmettelemään junaa ja vilkuttamaan matkustajille. Matkanteko tuntui kuitenkin aika ylelliseltä: istuimet olivat kuin lentokoneen business-luokassa, lipun hintaan kuului kaksi ateriaa ja viereisessä vaunussa oli ravintola ja maisematerassi.
Seuraavana päivänä olikin edessä pitkä lentomatka Pariisin kautta kotiin. Pariisin lentokentällä myöhästyimme jatkolennolta ja jouduimme odottamaan seuraavaa lentoa. Myös toinen matkalaukku eksyi väärään paikkaan ja saapui vasta seuraavana päivänä. Muuten matka sujui hyvin ja pääsimme kotiin onnellisesti. Kotona meitä odotti uusi kulttuurishokki: sopeutuminen Huaycánin hyvin erilaisesta elämästä jälleen läntisen maailman mukavuuksiin ja arkielämään.