Mexico City 14.1.2014
Tenochticlan-nimisen kaupungin, nykyisen Mexico Cityn, perustivat atsteekit v. 1325. Kaupunki perustettiin Meksikon laaksoon, Texcoco-järven saareen alueelle, joka muodostui ketjusta järviä ja soita. Tarina kertoo, että vaeltavat atsteekit saapuessaan saarelle näkivät kotkan istuvan kaktuksessa pitäen suussaan käärmettä. He tulkitsivat kotkan olevan merkki heidän pääjumalaltaan, että heidän tulisi perustaa paikalle kaupunki. (Myöhemmin Templo Mayor rakennettiin tälle paikalle, jonka uskottiin olevan maailman keskipiste.) Näin perustettiin Tenochticlan, joka parin seuraavan vuosisadan aikana kasvoi ja laajeni. Nykyäänkin Meksikon lipun keskellä on käärmettä suussaan pitävä kotka.
Atsteekit kehittivät alueelle maanviljelyä ja koska alue oli täynnä pieniä järviä ja soita, rakennettiin kanavia kulkuväyliksi. Koko nykyinen Mexico Cityn alue muodostui tällaisesta kanavaverkostosta, josta tänä päivänä on jäljellä eteläisessä osassa kaupunkia sijaitseva Xochimilcon alue. Kanavia on jäljellä 185 kilometriä. Koska alue on ainoa osa atsteekkien rakentamasta kaupungista, joka on säilynyt, se on Unescon maailmanperintökohde.
Tänä päivänä Xochimilco on kaupunkilaisten ja turistien retkikohde, jossa liikutaan koristeellisilla kanavaveneillä. Viikonloppuisin alue on täynnä hulinaa. Kanavilla on satoja veneitä, joissa kulkee perheitä tai kokonaisia sukuja. Ravintolaveneet myyvät ruokaa ja juomaa, Mariachit tarjoavat musiikkia ja kaikkea mahdollista kaupataan veneissä ja rannoilla. Me kävimme alueella arkipäivänä, mutta silloinkin tunnelma oli värikäs ja hilpeä. Ostimme ravintolaveneestä tacoja ja empanadoja ja yhden laulunkin Mariachi-orkesterilta.
ANTROPOLOGINEN MUSEO
Tällä kertaa viimeisenä Mexico Cityn päivänämme (palaamme kahden viikon kuluttua) kävimme Antropologisessa museossa, joka on hienoimpia alan museoita maailmassa. Siellä on jokaisen Meksikon osavaltion historiaa esitelty laajasti ja monipuolisesti. Kaikki on upeasti esillä, ja tietoa on tarjolla niin paljon, ettei sitä yhden päivän aikana ehdi sisäistääkään.
Kommentit
Lisää kommentti
nocomments